Piratkopiering

Jag har knåpat ihop ett litet förslag som jag ska skicka till Borgmästarn (som nu sitter i Riksdagen) om fildelning. Borgmästaren kommer att lägga ett förslag om fildelning i vår och jag tyckte det är ett utmärkt tillfälle att försöka påverka.

Detta är mitt första utkast. Läs och kommentera mer än gärna:
Det kanske är lite slarvigt skrivet men jag får snygga till det senare.

Förslag om fildelning.


Kan man stoppa illegal fildelning som den ser ut idag?

Man kan knappast straffa alla som fildelar idag i Sverige (mellan 600 000 och 1.2 Miljoner). Man kan inte heller stoppa illegal fildelning genom att avlyssna och stoppa trafik på internet som är olaglig. Delvis för att fildelningssiter inte bara distrubuerar illigala filer utan även legala. Det är även väldigt enkelt att gå runt ett sådant system t.ex. genom att förlägga serverar utomlands eller skicka trafiken över en mellanhand (så kallad Proxy). Man kan även utan större problem kryptera trafiken med en kryptologisk säker algoritm (t.ex. AES) som då alltså är omöjlig att knäcka och då är det omöjligt att se vad för trafik som skickas även om man avlyssnar allt. Man ska även komma ihåg att Internet är från början ett militärt nätverk som är byggt för att man inte ska kunna kontrollera det så lätt (då kallat ARPANET).

Flertalet siter idag som distrubuerar upphovsrättsskyddat material går inte att sätta dit heller eftersom de inte själva distrubuerar materialet utan bara sätter upp kontakter mellan folk som vill skicka filer mellan varandra. t.ex. BiTorrent-protokollet är en teknik som t.ex. The Pirate Bay (anses vara världens största fildelarsite) använder sig av.

Varför betalar man inte bara för sig?

Många datorprogram är för dyra för vanliga studenter och amatörer att köpa. Skulle man se till att det inte gick att få tag på t.ex bildredigeringsprogram som Adobes Photoshop (kostar 649 USD) , 3d renderingsprogram som Autodesks Maya (2994 USD), spel och sidutveckligsprogrammet Adobe Flash (699 USD) eller musik- och ljud-redigeringsprogrammet Steinberg Cubase så skulle vi inte ha den ledande ställning innom innovation och IT som vi har idag i Sverge. Oftast behöver man även ett flertal av programmen för att kunna skapa något med rörliga bilder och musik vilket så klart leder till att det blir ganska dyrt.

Än så länge så är det även smidigare att ladda ner en låt eller en film från internet än att åka och köpa en i affär. Och eftersom det inte finns så många bra legala siter att ladda musik från så blir det lätt att man laddar ner från illegala siter.

Ett album på, den antagligen största, legala musikladdningssiten ”Apple iTunes Store” kostar en låt 0.99 USD och ett helt album 9.99 USD. Alltså ungeför sex kronor för en låt och sextio kronor för ett album. Om man jämför det mot att ladda ner den gratis så är det inte riktigt något alternativ längre om man vill ha mycket musik.

Finns det någon lösning?

Antagligen ingen optimal men eftersom jag tror att de flesta inte vill att artister och författare som man tycker om och laddar ner ska svälta på grund av att de inte får någon lön så tror jag att man måste skapa ett system där upphovsrättsinnehavarna faktisk får något betalt för sitt arbete.

Dock tror jag att betalningsviljan är ganska liten eftersom det finns alternativ som är helt gratis (men dock olagligt). Jag tror även att en av de viktigaste sakerna när man laddar ner är att det går snabbt. Ju högre hastighet desto bättre. En annan viktig del är att man laddar ner det man har tänkt att man laddar ner. Har man t.ex. tryckt att man ska ladda ner gratisprogrammet ”Gimp” och när man kör programmet så är det något helt annat så blir man ju sur.

Jag föreslår därför att Staten sätter upp en egen fildenlingssite, kanske administrerad av Biblioteken, där man kan betala ut en ersättning till artisterna eller författare m.m. på ett liknande sett som biblioteken nu betalar ut ersättning till författare när de lånar ut böcker. Idag är det 1 krona och 22 öre per bok i författarpenning och 35,5 öre i översättningspenning som går direkt till författaren/översättaren. Som högst kan 142 000 kr betalas ut per bok och år. Det hela administreras av Sveriges FörfattarFörbund (SVFF) men pengarna betalas ut av Staten. Självklart ska nedladdningarna bara kunna användas för icke kommersiellt privat bruk.

Eftersom staten administrerar sidan så kan man räkna exakt hur många som har laddat ner en fil och man kan då dela ut en rättvis ersättning till artisterna tillskilland från t.ex STIM som får uppskatta ganska mycket vilket leder till att de stora artisterna drar in mer pengar än de egentligen ska göra medans de små artisterna drar in mindre än de ska göra.

Jag skulle även kunna tänka mig att bredbandsleverantörerna beskattas på samma sätt som Kasettskatten som nu administreras av Copyswede. En brännbar cd-skiva beskattas med en krona medans en vanlig brännbar DVD-skiva beskattas med 3,25 kr.

Skatten betalas av inportörer eller producenter av skivor eller kasetter. Kasettskatten är en schablonskatt som slår även mot de som inte kopierar upphovsrättsskyddat material för privat bruk utan bara använder skivorna för att t.ex. spara egenproducerad musik eller privata foton. Antagligen skulle en Bredbansskatt också slå fel och beskatta även de som inte laddar ner musik, filmer och böcker.

Jag tror dock inte att en avgift så som den STIM tar in skulle fungera eftersom det skulle kräva att tex The Pirat Bay och liknande sidor betalade för varje låt någon laddade ner. Det kommer nog inte dom göra och ingen annan heller utan då flyttar de bara utomlands eller börjar kryptera trafiken. Därför måste man administrera sidan själv.

Man skulle även kunna finansiera en del av sidan med reklam. Google, ett av världens högst värderade företag, tjänar 99.9% på reklam. De tar inte betalt för någon av deras över 100 olika produkter.


Rent teknisk så har jag ingen riktig uppfattning om hur detta ska lösas men det är absolut inget problem att bygga ett sådant system även om man måste välja system noga för att det inte ska bli för dyrt att driva. Jag har heller inte någon uppfattning om vilken ersättning upphovsrättsinnehavaren skall få. Jag antar att det är senare frågor.

Vad är fördelarna och vad är nackdelarna?

Fördelarna är att den illegala piratkopieringen slås ut eftersom det finns en bättre distrubutör som förutom har ett välsorterat och och snabbnedladdat sortiment är gratis och, det viktigaste, artisten får betalt för sitt jobb.

Nackdelarna är väll kanske att det blir dyrare med bredband och att det blir en kostnad för staten. Artisterna kanske inte kommer få så mycket för en skiva eller en låt som de fått innan när de såldes på cd-skiva. Dock så har aldrig artisten fått så mycket från början så det kanske inte blir någon förlust för dem. Jag har ingen fakta om det.

4 comments:

Anonym sa...

Flyer

Personlig tycker jag att ALL fildelning på IDEELL basis skall vara fri och avkriminaliseras omedelbart.

Allt snack om alla "artister som måste få betalt" är en gigantisk rökridå. - INGEN undersökning eller forskning har kunnat visa att NÅGON lider några förluster överhuvudtaget pga dess aktiviteter - trots att fildelning som fenomen har pågått sedan mitten av 90-talet. - Inga negativa konsekvenser har kunnat påvisas för samhället - för den berörda branschen eller artisterna.

Nämn EN enda artist som har ruinerats och fått gå från hus och hem pga "olagliga" fildelningsaktiviteter?

Vi HJÄRNTVÄTTAS av starka amerikanska ekonomiska intressen som vill införa en upphovsrättslag och en rättspraxis i Sverige som liknar den i USA och som vill pådyvla oss DERAS syn på rättvisa.

potmo sa...

jag tror ingen har ruinerats men jag kan tänka mig att om ett par år så är det nog ganska svårt att sälja plattor. I alla fall mainstream men det är det väll ingen som bryr sig om om de får pengar eller inte.
Dock behöver jag belägg för att man inte tjänar på pengar på skivor (om man inte är Gessle)

peter sa...

Jag har läst om liknande förslag tidigare faktiskt (orkar dock inte googla nu). Biblioteken "lånar ut" låst musik/film/eböcker och filerna blir korrupta när lånetiden löper ut. En viss % tilldelas artisten. Den finns självklart en skönhet med detta, man måste bara se till att det inte missbrukas. Rent krasst skulle nån väl kunna sätta det i system att per automatik låna saker för att gynna vissa artister/egna intressen. Och det blir nog svårt att hitta ställen att ta alla dessa pengar från.

STIM/SAMI och hela fördelningen som den ser ut överlag är rent hyckleri och så sjukt förlegat så att man har lust att knata in med högaffeln på deras kontor. Vet inte om det fortfarande stämmer men ALL ersättning som inte hämtas ut av artister (ej Stim-anslutna, de som spelats för få gånger för att orka bry sig om det administrativa) fördelas mellan de mest spelade artisterna. Barockt.

Ang att sälja plattor. Hoppas hela musikbranschen kraschar. De missade sitt tåg. Visst är det dock synd att mindre bolag (vet exempel på flera) gett upp eftersom det är svårt att sälja plattor men vad tusan. Shit happens. Eller nåt. Man lär ju anpassa sig och inte tjura med armarna i kors.

peter sa...

Det artister tjänar pengar på är väl i princip spelningar (som kommer bli etter dyrare då gagerna drivs upp), merchandise och att sälja musik till tv/reklam/film.

Man ligger väl runt en-två spänn skivan i ersättning på ett standardskivbolagskontrakt i sverige. Totalt onödigt.

Skicka en kommentar