Vernissag..en

I Lördags hade vi Vernissage för vårt älskade Livets Lotteri efter mycket strul. Nu är batterierna slut på kameran så jag kan inte ladda in bilderna och visa utan det blir i morgon.
Jag kan i alla fall rapportera om att det gick bra. Hjulet höll i alla fall hela vernissaget även om mjukvaran strulade lite då datorn tappade kontakten med styrchippet eftersom det var så lång tid mellan snurrarna så man fick trycka igång det manuellt. Det gick i alla fall att lösa så de sista fem sex snurrarna gick helautomatiskt.

För er som missade vernissaget så kan jag rekommendera att knata dit någon gång innan den 25:e maj. Det är Norrtullsgatan 19 precis vid Odenplan, Stockholm. Hjulet snurrar bara mellan klockan tio över sex och åtta på kvällen eftersom vi inte litar på att den ska hålla så mycket mer än det.

4 comments:

Hawaii-kråkan sa...

Alltså vart kommer idéen ifrån om att det ska vara -t i slutet på vernissage i bestämd form istället för -en? Jag har hört det på flera håll och det gör mig förvirrad; det låter ju inte klokt.

potmo sa...

Hmmm. det undrar även min rättstavningskontroll som jag raskt körde över.
Jag tänker mig att om man sätter "ett" innan ett ord så blir det "-et" och "en" så blir det "-en". Vernissage tycker jag det låter som att det heter "ett vernissage".

På Google ger "Ett vernissage" 2200 träffar men "En Vernissage" ger 12700 träffar vilket borde betyda att "En Vernissage är det korrekta".
"vernissaget" ger 3820 träffar och "vernissagen" 788000 träffar något som även det talar för "vernissagen" även om det torde heta det i plural form med.

Den vernissagen var bra.
En vernissage i Wien.

Vad heter det då i plural undrar 23-årig programmerare nu bosatt i Stockholm.

Vernissagen var bra. Har du vart på flera eller bara en?

Även Wikipedia håller med Hawaii-Kråkan och lägger till lite kuriosa om ursprunget:

Ordet vernissage är franska och betyder "fernissning, lackering"; förr i tiden fernissade konstnärerna sina tavlor och det luktade därför fernissa om utställningslokalen, därav namnet.

Eveliina Kokko sa...

Såg hjulet första gången idag och älskade det. Det snurrade tyvärr inte men jag kommer gå förbi igenom flera gånger de närmaste dagarna och ser fram emot att se det snurra! Blev verkligen glad och upprymd av detta verk, bra jobbat!

potmo sa...

Man tackar man tackar. Man tackar ödmjukast.
Vad roligt att du tyckte om det. Jag kan absolut rekommendera att du knatar förbi när det snurrar och blinkar eftersom det blir till och med lite roligare då. Om man står riktigt nära glasrutan kan man även höra tickandet när plastflärpen slår i spikarna på hjulet som även det förhöjer upplevelsen en aning.

p.s. om lamporna lyser med ett fast sken så kan man förvänta sig ett snurr inom fem tio minuter.

Skicka en kommentar