Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii

Jag satt och läste på Nessles blogg nyss och i kommentarerna till en av de nyaste inläggen hittade jag en intressant länk nämligen en till Sergei Prokudin-Gorskiis Wikimedia arkiv av färgfotografier.

Sergei Prokudin-Gorskii var utbildad kemist och levde 1863 och 1944. Vid universiteten i st. Petersburg, Berlin och Paris utvecklade han en ny teknik för att ta färgfotografier genom att i snabb följd fotografera tre nonokroma (svartvita) bilder med ett rött, grönt och ett blått filter (eller antagligen dess negativa motsvarigheter) framför på glasplattor. Sedan projicerades de tre bilderna med motsvarande filter på varandra och så fick man en färgbild. Motsvarande teknik används (typ) ju än idag när man slår ihop röda, gröna och blå subpixlar till en pixel på en data-skärm.

Det gick även att framkalla bilderna till papper men det var en process som var krånglig och tog lång tid. Dock så är det enkelt nuförtiden när man kan göra det med datorer, något som någon gjort och lagt upp bilderna.

Eftersom Ryska Imperiet inte har skrivit på några internationella copyright-avtal och den Ryska Federationen (alltså den som styr i det området idag) inte är arvinge i lagens benämning utan bara i historisk så kan man kopiera de här bilderna hur man vill.

Här ovan ser vi en bild från någonstans 1905-1915 med förbluffande hög kvalitet. Det ser ut som att det skulle kunna vara ett foto från en film från 1980-talet eller så, fast den är tagen för hundra år sedan.  Man tänker sig inte att världen faktiskt hade färg för hundra år sedan. Det är även spännande att se för alla gammla bilder som är 100 år gammla brukar alla se så skitiga ut. Patroner, putroner, kreti och pleti, allihopa. Antagligen ser de så schaskiga ut på grund av det dåliga fotot. Här ser man dock mycket bättre detaljer och kan se hur folk såg ut på riktigt.
 
Se bara den här bilden. Ser ni hur läckert det är? Bilden ovan är även den tagen mellan 1905 och 1915.
Prokudin-Gorskii förstod även själv värdet i sina bilder och i ett försök att utbilda befolkningen drog han ut på en mission att dokumentera Imperiet. Utrustad med ett mörkerrum i en tågvagn och ett dokument som gav han tillträde i stort sätt överallt undertecknad Tsar Nikolai II drog han ut och fotade mellan hela det prerevolutionära Imperiet mellan 1909 och 1915. 1917 bröt som bekant revolutionen ut och 1918 stack han till Norge, England och sedan Paris där han trillade av pinn 1944.

 
Här sitter uppfinnaren själv (som ser ut som en riktig uppfinnare) i ett självporträtt vid standen till Karolitskhali-floden i nuvarande Georgien och spejjar.

7 comments:

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Tycker vi ska tiden att jämföra kvaliteten på bilderna med Iphonens kamera (se bilderna föregående post).

peter sa...

Nu vill jag inte vara sån, men här var du allt sen på bollen ;)
http://autumn66.blogspot.com/2005/11/russia.html

potmo sa...

Frågan är hur jag inte kunnat se det för jag har din blogg på feed-prenumeration på jobbet. Märkligt.
I alla fall så tåls det att nämnas igen.
När ni ändå är igång så kolla: http://www.webpark.ru/comments.php?id=32386

potmo sa...

Ja nu ser jag varför. Det inlägget är ju från 2005. Jag är ju efter som gatan

peter sa...

Icke att förglömma, bilderna är ändå ett ämne värt att upprepas gång på gång.

Björn Jonas sa...

jag och antagligen många med mi9g skulle vilja se en komposit av de olika filtren.. hur blir det om man bara väljer R-kanalen i ps och sedan bara G och B blir det ett synligt hopp i position? spännande saker har för mycket att göra för att testa nu, men kanske är någon som känner sig manad..

potmo sa...

Om det är det så kan man hitta ett orginal här (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Alleia_Hamerops_composite.jpg) för att mecka med.
Man ser på vissa bilder att de olika kanalerna inte stämmer överens med varandra. Alltså att den röda bilden är tagen tidsmessigt efter den blå typ. De bilder som är väldigt stilla verkar dock som att de matchar rätt bra!

Skicka en kommentar