Accessoarer

Den rasande debatten om ordet accessoarer (som som bekant bara kan skrivas i pluralform) rasar vidare efter en tids dvala.

Dvala har även bloggen legat i men det tar jag sen.

Igår fick jag ett brev poststämplat i Stockholm med svårplacerad handstil i adressen. I kuvertet låg tre lappar. Den första var ett utdrag ur 2:a upplagan av Uttalsordlistan från 1956 med uppslaget "A".
Med grön markerings-penna var det markerat "accessoarer tillbehör aksesoa'rer". Något som alltså stärker vad jag sagt om uttalet på ordet; det ska uttalas med "ks" och inte "ss".

Då är det ju klart att någon anti-viktigpetter höjer sitt finger för att uttrycka sitt ogillande. "Ddet är som folk uttalar ett ord som är det korrekta och inte så som det står i böckerna".

Som tur är så är detta brev späckat med ett oemotsägligt resonemang på det med, nämnligen ett utdrag ur Domarbuken 12:5-6

Och när gileaditerna besatte vadställena över Jordan för efraimiterna. Då nu någon av de efraimitiska flyktingarna sade "låt oss komma över", frågade Gileads män honom: "är du en efraimit?" Om han då svarade nej, så sade de till honom: "säg schibbolet". Sade han då "sibbolet", därför att han icke nog lade sig vinn om att uttala ordet rätt, så grepo de honom och höggo ned honom där vid vadställena över Jordan. På detta sätt föllo vid det tillfället fyrtiotvå tusen efraimiter.
 Det är skönt att någon tar detta på allvar. 

Schibbolet är förövrigt hebreiska och betyder "den del av en planta som bär frukt". Ordet Schibbolet finns även i lingvistiken och används då när man talar om hur man kan höra på någon vilken klass eller social grupp den kommer från enbart på att lyssna hur denne uttalar ord.

Ordet "lollapaloza" som betyder "häftig eller spännande person eller plats" är en sådan schibbolet som användes under WWII för att se om en person var japan eller inte. Som bekant är "l" och "r" inte japanernas starkaste sida.

Nu ska jag kila ner och plocka ut tvätt ur maskinen men när jag kommer upp igen så ska jag skriva en till bloggpost för svunna tider.

0 comments:

Skicka en kommentar