Självutvecklande bilder

Jag har knåpat en hel del den senaste tiden på ett litet experiment. Jag har skrivit ett program som genom mutation och parning kan bli en bild.
Dete funkar såhär: Tänk er att man har tio individer. Varje individ har ett DNA som kan mutera och som kan blandas genom att den förökar sig med en annan individ.
Den sämsta dör ut och evolutionen går framåt.

Varje individ är en bild.
Jag slumpar ut en poligon (en flerhörning) med en slumpad transparens i varje individ. Varje individ skapar avkomma som har en liten mutation, det kan vara att den har en extra poligon, ett hörn på någon poligon har flyttats eller att en poligon har ändrat transparens. Jag kan låta två individer para sig och skapa en ny individ som har en blanding av sina föräldrars utseende. Allt sker helt genom qvasi-slump (inget sker på riktig slup det vet vi ju alla. De där danskarna som försöker lura i oss annat är inte att lita på.)

Sedan jämför jag alla individerna hur lika de är ett fotografi. Den som är minst lik fotografiet dör och kommer inte att skapa någon avkomma. Ibland låter jag den leva ändå. Vem vet vad som kan skapas om den bara får ett par generationer på sig.

Detta leder tillslut till en bild som ibland blir ganska lik fotografiet.
Här ovan är några exempel. Vissa har upp mot 400 poligoner andra (t.ex. den vänstra cyklisten) har bara 15. I vissa fall har jag låtit vissa individer göra generationshopp och muteras väldigt mycket på en generation. Ibland låter jag dem förändras mycket lite.

Det tar ungefär en natt att generera fram dessa små bilder. Kanske kan man göra något roligare med detta någon gång.

3 comments:

Hawaii-kråkan sa...

Jag fattar inte men det ser himla fränt ut. Lägg upp Miranda-filmen nån gång när du får tid, jag vill se hur den blev.

Bajserwajser sa...

Det är tur att du så inne i DATA, annars hade du antagligen exprimenterat ihjäl dig på någe knark. BTL antar att du menar polygon (månghörning).

potmo sa...

@hawaii jag ska fixa det när jag får ork att konvertera jättefilen till en liten så den kan ligga på internet.
Idag har vi skjutit up couronnet live på stora sidan och det höll sig i, ja jag tror säkert, fem sekunder, innan det krashade. Så jag är lite slak.

@Bajser Ja, data är bra. Självklart menar jag polygon och inget annat.

Skicka en kommentar