Projekt

Jag har fifflat med ett litet projekt ett tag. Från början hade jag en väldigt seriös agenda men slutresultatet blev ganska annorlunda. Dock väldigt bra. Så här ser det ut:




Det som sitter på taket är en solcell som är köpt på en jaktsida och egentligen är avsedd att driva foderautomater. Jag har istället kopplat in den här:



Som är batteriluckan till en bandspelare:



I bandspelaren sitter en råfräck loopkassett jag fått av min kompis Mark som han köpt från Italien. Den är så märklig att det knappt går att beskriva men bandet matas från längst in och rullas samtidigt upp längst ut. Den får plats tre minuter och så här ser den ut:



För att strömmen ska bli bra måste man ha en regulator och ett batteri mellan solcellen och bandaren. Jag kan väldigt lite om el men efter att ha konsulterat Johan Koivisto fick jag veta att röd sladd är + och svart sladd -. Vet fortfarande inte vad en regulator gör riktigt men på Clas Ohlson trodde en snubbe att man behövde en sån och jag ville inte chansa:



Luckan på fågelholken (det är en fågelholk alltså) blev lite skraltig efter att ha gått i tre bitar när jag skulle göra hålet. Jag orkade inte såga till en ny så gjorde en punklagning istället. Tycker nu att det ändå förhöjde det hela. Solcellen går alltså till regulatorn som går till ett batteri som går till bandspelaren. Så det är ganska lätt om man vill bygga en egen:



Vet inte om man egentligen behöver batteriet heller men det är ganska bra för då räcker strömmen även under natten och på så sätt är konstruktionen aldrig tyst. Vilket antagligen också är bra för att ingen nattaktiv fågel ska få för sig att flytta in och sen dö av hjärtattack i gryningen. Låten jag valde är bara 2:20 lång så det blir 40 sekunders tystnad innan kassetten börjar om, men det kan nog vara ganska skönt om man ska vara i närheten länge:



Vet ännu inte vart jag ska sätta upp den.

/Hawaii-kråkan

2 comments:

potmo sa...

Du är ett geni!!! GENI!!!!
Geni!!!

Mjömark sa...

Det här kan vara det bästa jag sett på väldigt, väldigt länge.

Skicka en kommentar